Процедури

Преглед и консултация

Функционалната диагностика или прегледът от кинезитерапевт е процес, при който специалистът изследва, анализира и оценява мускулно-скелетната система (опорно-двигателния апарат) на пациента.

На база на функционалната оценка се прави прогноза, след което се разработва персонализиран краткосрочен и дългосрочен план за лечение.

Кинезитерапия

Кинезитерапията и рехабилитацията се прилагат с цел превенция, лечение и оптимално възстановяване на двигателната и функционалната активност на човека.

Процедурата е комплексна и индивидуална за всеки пациент, като включва широк набор от методи и средства, които се определят по преценка на кинезитерапевта, спрямо моментното състояние и конкретните оплаквания.

Физиотерапия

Физикалната терапия или физиотерапията е комплекс от средства и методи, насочени към профилактиката и лечението на различни заболявания с помощта на естествени и преформирани физикални фактори (електрически ток, ултразвук, лазертерапия. магнитотерапия, светлинна терапия и други). 

Физиотерапията е широко застъпена и често използван допълнителен метод на лечение в спортната медицина и спорта като цяло, в ортопедията, педиатрията, неврологията и други направления.

Спортно възстановяване

Спортното възстановяване е комплексна процедура, насочена освен към професионално занимаващи се и към хора, отделящи редовно време и внимание на физическата си подготовка и кондиция.

Най-често се прилага след по-тежки физически натоварвания или състезания, но също така се препоръчва и като превантивно и профилактично средство за мускулни травми и наранявания.

Някои от методите, които се използват са: частичен масаж, дълбокотъканен масажор (Theragun), ботуши или ръкави за пресотерапия (Normatec).

Домашна рехабилитация

Домашната рехабилитация или посещенията по домовете е услуга, която е насочена към пациенти, на които се налага продължително лечение и възстановяване, вследствие на претърпяна травма, операция или заболяване.

Обикновено това са пациенти, които са трудно подвижни или са изцяло зависими от чужда помощ и по тази причина са възпрепятствани да посетят специализиран център за рехабилитация или лечебно заведение за провеждането на съответните процедури.

Мануална терапия

Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми свързани с гръбначния стълб и периферните стави.

Мобилизационните техники в мануалната терапия не бива да се бъркат с термини като „наместване“, „изпукване“, „отщипване“ и т.н., които спадат по-скоро към манипулационните такива. 

Двата най-чести симптома срещу, които е насочена мануалната терапия са болка и ограничен обем на движение.

Обикновено се прилага в комбинация с подходящи упражнения и системна активност от страна на пациента.

Кинезиотейпинг

Кинезиотейпингът е метод, с който се повлиява на определена част от тялото да възвърне нормалната си функция чрез залепване на еластичен тейп върху кожата.

Тейпът представлява самозалепваща се памучна лента с антиалергични свойства и без добавени лекарствени вещества, което я прави често приложима в сферата на спортното възстановяване след травми на опорно-двигателният апарат.

Целта на отделните апликации е да стимулират естествените оздравителни процеси в увредените тъкани, като същевременно осигуряват ставилност на мускулите и ставите, без да ограничават движенията им.

Лечебна гимнастика

Лечебната или още изправителната гимнастика е един от основните методи за коригиране на неправилна стойка и повлияване на мускулно-скелетни дисфункции.

Тя се прилага както за подобряване на физическото състояние вследствие на травма или заболяване, така и за профилактика от усложнения.

Упражненията, които се
изпълняват са целенасочени и систематизирани спрямо конкретния проблем и се
различават от добре познатите и практикувани в залите за групови и индивидуални тренировки.

Процедури при бременност

Това са процедури, които се определят изцяло индивидуално спрямо моментното състояние и конкретните оплаквания.

Най-общо казано се прилагат в две направления:

  • Профилактично, с цел поддържане на тялото в добра физическа кондиция по време на бременността и подготовка на тялото за раждане.
  • Лечебно (без употребата на апарати) при често срещаните болки в гърба, кръста и ходилата, както и при отичане на крайниците. 
Кинезитерапия при деца

Педиатричната кинезитерапия, с която се занимаваме е насочена предимно към деца със заболявания и деформации на опорно-двигателния апарат:

  • гръбначни изкривявания – сколиоза, хиперкифоза, хиперлордоза, кифосколиоза
  • плоскостъпие, криви ходила и крачета, вродена дисплазия и луксация на ТБС

Целта на работата с деца е свързана с промяна и подобряване на двигателните навици, както и корекция на стойката и позата.

Масажи

Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканният масаж е специфичен вид масаж, който е насочен към по-дълбоко разположените слоеве на мускулатура и съединителната тъкан.

Той спомага за нормализиране на повишения мускулен тонус, подобрява подвижността на тъканите и тяхната еластичност, стимулира кръвния и лимфния поток.

Прилага се както при остри, така и при хронични състояния, като е особено подходящ при обща скованост и мускулно пренапрежение

Класически масаж

Класическият масаж е комбинация от различни масажни техники, които се прилагат върху цялото тяло.

В зависимост от предпочитанията на пациента, терапевтът може да регулира силата на натиска си. От значение са чувствителността на кожата, прагът на поносимост и личните предпочитания на всеки пациент.

При класическия масаж винаги се започва с обработване на гърба, тъй като чрез него се въздейства на периферната нервна система, която осъществява връзката между външните и вътрешните стимули и дава възможност на организма да инициира реакция към тях.

Спортен масаж

При спортния масаж се обръща по-детайло внимание на меките тъкани (мускули, сухожилия и лигаменти).

Той е подходящ да се прилага както при професионално занимаващи се, така и при хора, които практикуват изцяло любителски, но редовно даден вид спорт.

В зависимост от търсения резултат, масажът най-общо може да се раздели на два вида:

  • Предтренировъчен, при който целта е да се стимулира и тонизира мускулатурата, така че тя отново да бъде готова за последващите физически натоварвания.
  • Следтренировъчен, който цели релаксация и отпускане на вече натоварената мускулатура. 
Частичен на гръб

Частичният масаж на гръб е съсредоточен изцяло върху горната част на тялото, като се обръща по-голямо внимание на зоните около лопатките, шийната и поясната мускулатура. При него се включва се и т.нар. масажна яка.

Масажът има за цел да стимулира кръвообращението, като по този начин води до отпускане на мускулатурата и възвръщането на еластичността й.

Антицелулитен масаж

Основната цел при антицелулитния масаж е да се разбият мастните образувания, чрез стимулиране на кръво- и лимфообращението.

Техниките, които се прилагат са интензивни и енергични, като търсеният ефект е свързан със силно загряване.

Често масажът се комбинира с вендузи и мадеротерапия (дървени инструменти за премахване на „портокаловата кожа“).

Масаж при бременност

При този тип масаж, подходът е строго индивидуален, тъй като всеки организъм претърпява промените по различен начин, и ние се съобразяваме с това как се чувства жената, какви са нейните оплаквания и кои са проблемните й зони.

Тук техниките, за разлика от класическия масаж са леки, спокойни, релаксиращи и ритмични. Не се допускат резки и силови движения, като с повишено внимание се обработват зоните около кръста и поясната област.

При масаж на крайниците се използват елементи от лимфния дренаж, които се явяват профилактика на отоци, а при вече налични такива – средства за дрениране и облекчаване на състоянието. 

* Не е абсолютно противопоказано този тип масаж да се прави по всяко време на деветте месеца, но поради спецификата на първия триместър, а именно недобре прикрепения плод към организма на майката, избягваме да го препоръчваме през този период. Масажът през другите два триместъра е не само безопасен, но и препоръчителен, поради многобройните си ползи.

Процедури

При нас ще намерите голямо разнообразие от терапии, които имат за цел постигане на оптимални резултати във възможно най-кратък период от време. Работим със състояния произхождащи от различна етиология, като често това са оплаквания продиктувани от страна от опорно-двигателния апарат (мускулно-скелетната система) и свързаните с него проблеми на периферната нервна система. Спортната медицина, както и следоперативната и следтравматична рехабилитация са други от звената, към които проявяваме интерес от професионална гледна точка и полагаме необходимите усилия за връщането на пациентите към обичайните им физически натоварвания и навици, без да се провокира болка.  

Преглед и консултация

Функционалната диагностика е процес, при който кинезитерапевтът изследва, оценява и анализира мускулно-скелетната система (опорно-двигателния апарат) на пациента. На база на получените резултати и предвид клиничната диагноза, поставена от лекар (ортопед, невролог и др.) се прави прогноза и се изготвя индивидуален план за лечение – краткосрочен и дългосрочен.

Подбират се средствата и методите, които ще бъдат използвани по време на процедурите, определя се продължителността и честотата на заниманията. Основен момент е да се намери допирна точка между очакванията на пациента за оптимално възможно възстановяване и реалните му двигателни способности на практика, които до голяма степен се определят и от моментното му състояние.

Кинезитерапия

Кинезитерапията (рехабилитацията) е комплексна процедура, която се прилага с цел превенция, лечение и оптимално възстановяване на двигателната и функционалната активност на човека. Използва се при широк спектър от заболявания и наранявания в остър и хроничен период. Според участието на пациента в процеса на възстановяване, най-общо може да бъде разделена на две основни групи – активна и пасивна кинезитерапия.

При активната пациентът е основно действащо лице, като изпълнява самостоятелно специализирани упражнения по лечебната гимнастика. Докато пасивната обхваща методи и средства, при които пациентът не извършва волеви движения, като тук ролята на терапевта е от водещо значение, чрез прилагането на мануални техники или апарати за физикална терапия (електротерапия, магнитотерапия, шокуейв, лазертерапия и др.)

Електротерапия

Процедурите с различни видове електрически ток се използват като неинвазивен начин на лечение при оплаквания с голяма давност и при състояния, които прилагането на други алтернативни методи не са дали желания резултат. Главната идея на тези интервенции е да увеличат естествените способности на тялото да стимулира, насочва и контролира регенеративните процеси на увредената структура или тъкан.

Токовете имат изразен болкоуспокояващ, противовъзпалителен и аналгетичен ефект, подобряват периферното кръвообращение и разнасят отоци. Най-често в практиката се използват – TENS (транскутанна електрическа нервна стимулация), интерферентен ток и нискочестотни токове. Различните параметри на тока като форма, честота и модулация на импулсите определят и специфичното му действие върху тялото.

Домашни посещения

Домашната рехабилитация е услуга, която е насочена към трудно подвижни или изцяло зависими от чужда помощ пациенти, на които се налага продължително лечение и възстановяване вследствие на претърпяна травма, операция или заболяване. Поради нарушената двигателна активност посещаването на специализиран център за провеждане на процедури по рехабилитация се оказва доста сложно, а понякога дори и невъзможно.

Затова посещенията по домовете от специалист – кинезитерапевт се оказват от изключително голямо значение за по-бързото и пълноценно възстановяване в случаите, когато рехабилитационният потенциал на пациента го позволява. Ранното започване на процедури е от съществено значение и с оглед предотвратяването на редица усложнения, които могат да възникнат поради евентуално залежаване и обездвижване.

"Терагън" терапия

Theragun Pro е дълбокотъканен вибрационен уред, предназначен за обработване на меките тъкани след по-тежки физически натоварвания и състезания. Той въздейства върху мускула с целенасочена, дозирана сила и скорост за по-големи терапевтични ползи за тялото. Намира приложение основно в спортното възстановяване, но също така често се използва и при хора, които отделят редовно внимание на кондиционната си подготовка като любители.

Чрез създаването на вибрации в дълбочина се увеличава притока на кръв към третираната зона, а това от своя страна способства за разнасянето на млечната киселина и подобряване на гъвкавостта и обема на движение в ставите. Задържането на устройството в областта на напрежението води до потискане на нервните рецептори и по този начин се достига до по-дълбоко разположената мускулатура, която иначе е невъзможно да бъде обработена с ръцете на терапевта.

Пресотерапия

Въздушната пресотерапия е процедура, при която със специализиран апарат се оказва терапевтичен ефект върху кръвоносната и лимфната система. Използва се с цел максимално бързо възстановяване и разнасяне на млечната киселина след натоварвания на долните крайници. Терапията е подходяща да се прилага както при професионални спортисти, така при любители, които често практикуват даден вид спорт.

Принципа на действие се осъществява чрез стимулиране на движението на лимфната течност с многокамерни маншети тип „ботуш“, в които се нагнетява въздух с определено налягане. Компресията започва от стъпалата и глезените като работи последователно в посока отдолу-нагоре, зона по зона на всеки крайник. Всяка камера се пълни с въздух, чрез който притиска, пулсира и след това отпуска подлежащите тъкани.

Кинезиотейпинг

Това е метод, при който се използват т.нар. еластични кинезиологични ленти (тейп) за подпомагане на естествените оздравителни процеси в увредените тъкани. Отделните апликации намират приложение основно в областта на спортния травматизъм, рехабилитационната практика или като профилактично средство при здрави хора.

Положителните ефекти на метода са в няколко направления. На първо място е поддържането и подпомагането на функцията на мускулите, при което се наблюдава подобряване на контрактилните й способности. Налице е също така намаляване на болката и умората и предпазване на мускулатурата от крампи (спазми). Друга насока е редуцирането на отоци при нарушаване на кръвната и лимфната циркулация, а това пък от своя страна спомага за намаляване на възпалението. Може да се прилага и с цел корекция на ставни проблеми, като така се подобрява обема на движение.

Лечебна гимнастика

Лечебната гимнастика (физкултура) е един от основните методи, който се използва в кинезитерапията за подобряване на общото физическо състояние на пациентите вследствие на травма или заболяване, както и с цел профилактика от усложнения. Тя включва редица специално подбрани, систематизирани и целенасочени упражнения спрямо конкретния проблем, които значително се различават от добре познатите ни тренировки за групови и индивидуални занимания.

Упражненията, които се изпълняват имат пряко повлияване върху силата, издръжливостта и еластичността на мускулатурата при нарушения на стойката поради неправилен седеж или стоеж, както и при гръбначни изкривявания. Индивидуалният подход при всеки пациент е приоритет, докато прогресията се определя в зависимост от физическата култура и рехабилитационния му потенциал. За постигането на оптимални резултати е от съществено значение да има постоянство и системност в натоварванията.

Техника "Ергон"

Техниката „IASTM“ е иновативен лечебен метод за мобилизиране на меките тъкани с помощта на специални инструменти от неръждаема стомана.

Прилага се в рехабилитацията при широк спектър от заболявания и наранявания, като може да бъде тяхното основно или помощно средство при лечението както на мускулно-скелетни травми (остри, подостри или поради претоварване), така и при специфични спортни травми, които изискват ускорено възстановяване.

Иглотерапия

Терапията със сухи игли, позната още като „интрамускулна стимулация“ е една от най-често прилаганите и ефикасни методики в световен мащаб в сферата на физиотерапията и рехабилитацията. Това е миниинвазивна форма на лечение, при която с помощта на тънки атравматични игли могат да бъдат достигнати дълбоки мускулни структури, които иначе са недосегаеми за третиране по мануален начин или чрез използването на други инструменти.

Иглите се наричат „сухи“, защото чрез тях не се вкарват лекарствени медикаменти в тялото, а целта са т.нар. „тригерни точки“, в които често се образуват сраствания между отделните мускули и провокиране на болкова симптоматика при допир и натиск върху тях. Не е правилно терапията да се поставя под общ знаменател с „акупунктурата“, при която целта са „биологично активни точки“ и принципа на действие е съвсем различен.

Мануална терапия

Мануалната терапия е една от най-често прилаганите и широко застъпени методики във физиотерапевтичната практика. Използва се като алтернативен начин за лечение на дисфункции, свързани с опорно-двигателния апарат и произлизащите от него проблеми на периферната нервна система.

Двата най-чести симптома срещу, които е насочена са болката и ограничения обем на движение в ставите. Обикновено се прилага в комбинация с подходящи упражнения и системна физическа активност от страна на пациента за постигането на оптимални резултати.

Важно е да се знае, че под името „мануална терапия“ се има предвид прилагането на техники с цел мобилизация и не бива да бъде асоциирана с термини като „изпукване, наместване, отщипване“ и т.н., които спадат по-скоро към манипулационните такива.

Рехабилитация при деца

Педиатричната кинезитерапия е вид двигателна терапия и профилактика, насочена към преодоляване на функционални дефицити и изоставане в моториката, вследствие на различни медицински състояния (мускулно-скелетни проблеми, травми, недоносеност и др.)

Забавянето в развитието на грубите и фини двигателни навици са най-честият повод на родителите за притеснение. Поради тази причина е от важно значение периодичното проследяване на нормалния растеж при децата и бебетата.

Целта на отделните посещения е да се възстанови нормалния мускулен тонус, да се подобри обемът на движение в ставите и да се стимулират и тренират естествените модели на поведение, характерни за съответната възраст.

Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканният масаж е специфичен вид масаж, който е насочен към по-дълбоко разположените слоеве на мускулатура и съединителната тъкан.

Той спомага за нормализиране на повишения мускулен тонус, подобрява подвижността на тъканите и тяхната еластичност, стимулира кръвния и лимфния поток.

Прилага се както при остри, така и при хронични състояния, като е особено подходящ при обща скованост и мускулно пренапрежение

Класически масаж

Класическият масаж е комбинация от различни масажни техники, които се прилагат върху цялото тяло.

В зависимост от предпочитанията на пациента, терапевтът може да регулира силата на натиска си. От значение са чувствителността на кожата, прагът на поносимост и личните предпочитания на всеки пациент.

При класическия масаж винаги се започва с обработване на гърба, тъй като чрез него се въздейства на периферната нервна система, която осъществява връзката между външните и вътрешните стимули и дава възможност на организма да инициира реакция към тях.

Спортен масаж

При спортния масаж се обръща по-детайло внимание на меките тъкани (мускули, сухожилия и лигаменти).

Той е подходящ да се прилага както при професионално занимаващи се, така и при хора, които практикуват изцяло любителски, но редовно даден вид спорт.

В зависимост от търсения резултат, масажът най-общо може да се раздели на два вида:

  • Предтренировъчен, при който целта е да се стимулира и тонизира мускулатурата, така че тя отново да бъде готова за последващите физически натоварвания.
  • Следтренировъчен, който цели релаксация и отпускане на вече натоварената мускулатура. 
Антицелулитен масаж

Основната цел при антицелулитния масаж е да се разбият мастните образувания, чрез стимулиране на кръво- и лимфообращението.

Техниките, които се прилагат са интензивни и енергични, като търсеният ефект е свързан със силно загряване.

Често масажът се комбинира с вендузи и мадеротерапия (дървени инструменти за премахване на „портокаловата кожа“).